Naleśniki na śniadanie – przepis

Witam po dość długiej przerwie 🙂 Staram się wykorzystywać wakacje jak najlepiej, więc rzadko jestem w domu, tym bardziej przy komputerze. Dziś dostałam nowy telefon, więc być może będzie możliwość robienia większej ilości zdjęć do sklejania postów na bloga.
Czas spędzam aktywnie, codziennie rano na zmianę ćwiczenia w domu i bieganie. Nie jest łatwo z bieganiem, to moje początki, jednak zaciskam zęby i daję z siebie wszystko. Ponad tą aktywność fizyczną robię inne rzeczy, oczywiście. Wypady nad jeziora, spacery, wyjazdy za miasto, gotowanie… Ogólnie, mile spędzony czas 🙂
Dzisiaj przygotowałam dla Was coś z kulinarii. Zapewne nieraz nie macie pomysłu co zrobić na śniadanie… Otóż waszym jutrzejszym pierwszym posiłkiem w ciągu dnia będą naleśniki 🙂


NALEŚNIKI NA ŚNIADANIE

Składniki:

  • 1,5 łyżki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru
  • niecałe 2 szklanki mąki

(mieszamy)

  • 3 łyżki roztopionego masła/oleju roslinnego/oliwy z oliwek
  • szklanka mleka
  • 1 jajko

(mieszamy)

Smażymy na maśle roślinnym lub oliwie z oliwek na małym ogniu z dwóch stron. Z tego przepisu wychodzi średnio 8-10 naleśników, w zależności jakiej są wielkości (trzy takie porcje jak na zdjęciach). Dodajemy ulubione owoce, przekładamy dżemem, masłem orzechowym, posypujemy cynamonem, wiórkami kokosowymi. Wszystko według uznania. Smacznego 🙂

 

 

 

Do napisania 🙂 Korzystajcie z wakacji!