Owocowe pancakesy bez cukru – przepis

Cóż mam poradzić, mam do nich słabość! Gdy tylko dorwałam nowo zakupioną patelnię od razu musiałam wypróbować ten przepis 🙂 Wyszły idealne, nie przyklejały się do powierzchni, są puszyste i słodkie, chociaż nie ma w nich ani grama cukru. A to za sprawą dużej ilości owoców, których jestem zwolenniczką 🙂 Zapraszam na przepis!



Składniki (12 małych placuszków, ok. 470 kcal):

  • szklanka mąki gryczanej
  • pół jabłka
  • brzoskwinia
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki mleka (krowie lub roślinne)
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
Dekoracja:
  • borówki amerykańskie
  • maliny
  • masło orzechowe
  • mięta
Przygotowanie:


Wymieszać mleko z octem jabłkowym. Jabłko obrać i pokroić. Brzoskwini nie trzeba obierać, pokrój ją i dodaj do jabłka. Dokładnie wymieszać proszek do pieczenia z owocami. Dodać mleko z octem i zamieszać energicznie, można także trochę rozcisnąć jabłko i brzoskwinię. Dodać mąkę i dokładnie wymieszać.
Patelnię z nieprzywierającą powłoką bardzo dobrze rozgrzać. Placki smażyć na średnim ogniu. Przewrócić, gdy na powierzchni pojawią się małe bąbelki. Nie należy ich smażyć zbyt długo, aby nie stały się suche. Nawet jeśli będą lekko surowe w środku, nic nie szkodzi, są bez jajek, więc nie musisz obawiać się bólu brzucha 🙂
Układam je na piramidkę, na wierzch nakładam masło orzechowe (chyba powinnam każdy placuszek nim przełożyć, bo jest wyśmienite!) oraz dekoruję malinami i borówkami 🙂
Smacznego!

Pancakesy są bez cukru, ponieważ nie widzę sensu w dodawaniu go. Mamy tu cztery owoce, które słodzą je w wystarczającym stopniu.

 

 

Tutaj przepis, którym się sugerowałam: inspiracja. Niestety, a może stety, nie miałam bananów, bo tata nie wrócił jeszcze z zakupów o mojej „śniadaniowej porze”. Ale właśnie dzięki temu mogłam troszkę poeksperymentować w kuchni 🙂 Poza tym, mój przepis na placuszki bananowe znajdziecie tutaj (click).

Gdy tylko założyłam instagram, zainspirowałam się przepisami wegańskimi. To co dziewczyny wyczyniają w kuchni jest niesamowite! Codziennie zachwycam się nicecream. Moje nie dorasta im do pięt, więc w najbliższym czasie spróbuję popracować pod tym kątem.
Chcecie może spis moich ulubionych instagramowych kont? Chętnie się z Wami nimi podzielę, dajcie znać 🙂

Pozdrawiam!

 

 spaghetti: mięso mielone, sos pomidorowy z dużą ilością warzyw i serem cammembert
owsianka z jabłkiem, śliwką, brzoskwinią ufo, orzechami włoskimi, wiórkami kokosowymi, twarogiem półtłustym i masłem orzechowym