Faszerowana cukinia i bakłażan – przepis

Bardzo, bardzo, ale to bardzo współczuję osobom, które 1 września muszą wrócić do szkoły! Ja mam jeszcze wakacje przez ponad miesiąc. Pracuję do połowy września, później planuję wyjazd w góry. Mój pierwszy raz, więc z chęcią przyjmę od Was jakieś wskazówki. A jeżeli się uda, być może po drodze wyjdzie nam Gdańsk. Byłoby pięknie, dwa razy w ciągu lata polskie morze. Pomimo tych tłumów, niezbyt ciepłej wody czy zmiennej pogody – jest najlepsze 🙂 Ale koniec gadania, zapraszam na przepis obiadowy, przedpremierowe zdjęcie mogliście zobaczyć tutaj 🙂


Składniki (2 porcje):
  • 1 bakłażan
  • 1  duża cukinia
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawy: pieprz cytrynowy, kurkuma, słodka papryka
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 torebki kaszy jaglanej
  • papryczka chilli
  • 3 pomidory malinowe
  • świeża bazylia
  • pierś z kurczaka
Przygotowanie:


Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Bakłażana i cukinię przekroić wzdłuż na pół, miąższ ponacinać w kratkę na głębokość ok. 1 cm, zachowując ok. 1/2 cm brzegów. Natrzeć go startym czosnkiem, można go posiekać i ułożyć na wierzchu. W miseczce rozmieszać przyprawy z oliwą, posmarować marynatą warzywa. Połówki bakłażana i cukinii ułożyć w naczyniu żaroodpornym rozcięciem do góry i piec przez ok. 30 minut.
Ugotować kaszę wg. instrukcji na opakowaniu. Niekoniecznie musi być to kasza jaglana, każdy inny rodzaj również się nada.
Za pomocą łyżki wyjąć miąższ z podpieczonego bakłażana, zostawiając skórkę i ok. 1/2 cm miąższu przy skórce.
Na patelni usmażyć pierś z kurczaka, dodać miąższ, pomidory, posiekaną chilli i kaszę. Smażyć jeszcze ok. 1 minuty na małym ogniu.
Farsz włożyć w wydrążone połówki bakłażana i zapiekać przez 20 minut. Posypać świeżą bazylią.
Smacznego 🙂
Inspiracja

 

 

I na dokładkę, właściwości cukinii:

  • warzywo lekkostrawne
  • potas, żelazo, magnez
  • witaminy: A, C, K, PP i B1, beta karoten
  • nie odkładają się w niej metale ciężkie
  • odkwasza organizm
  • pozytywnie wpływa na proces trawienia
  • niska wartość kaloryczna (w 100g 16 kcal)
Oraz bakłażana:
  • w 90% zbudowany z wody, 2% to cukry
  • potas, wapń, magnez
  • błonnika w bakłażanie jest 2x więcej niż w jabłku czy brzoskwini
  • w znikomych ilościach witaminy: A, B, C
  • również niskokaloryczny (w 100g nieco ponad 20 kcal)
  • właściwości detoksykacyjne
  • zmniejsza ryzyko zachorowań na choroby nowotworowe (ograniczenie procesu angiogenezy; wszystko dzięki fioletowej skórce!)
  • poprawia przemianę materii
  • zapobiega chorobom układu krążenia
  • obniża poziom cholesterolu
Co ciekawe, bakłażan to owoc, a nawet więcej, jagoda! Też jesteście zdziwieni, tak jak ja? 🙂 W Europie pojawiły się za pośrednictwem Maurów, a do jego rozpowszechnienia przyczynili się Włosi , promując go jako ekskluzywny smakołyk. Bakłażany nazywane są inaczej… gruszką miłości ♥

Teraz zapraszam do obejrzenia kilku zdjęć z ostatniego czasu i to będzie już koniec na dziś. Do napisania, ściskam wszystkich cieplutko 🙂

P.S. Może któraś z Was znajdzie coś na moim vinted? Zapraszam: https://www.vinted.pl/members/231811-forevercoffee

Kto zgadnie, co Wam niedługo zaproponuję z tego owocu? 🙂

 

 Taka jestem szczęśliwa tuż po treningu!
 Arbuz na drugie śniadanko 🙂
Nasiona chia, o których więcej napisałam na instagramie 🙂 Link oczywiście niżej.