Pieczona owsianka – przepis+właściwości płatków owsianych

Cześć Kochane 🙂 Jak mi się chce żyć, gdy widzę słońce za oknem. Dziś mam dobry dzień, ponieważ zdałam egzamin na prawo jazdy, już za ok. tydzień będę mogła śmigać samochodem ♥ Poza tym, nie wiem czy wspominałam, dostałam się na wymarzoną dietetykę, od października będę studiowała ten kierunek na UP w Lublinie. Mam nadzieję, że cieszycie się razem ze mną. Dzięki temu będę mogła przekazywać Wam jeszcze bardziej rozległą wiedzę. A teraz czas na przepis, pieczona owsianka!



Składniki:

  • 1 banan
  • 1 jajko
  • 3 łyżki serka wiejskiego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • ¾ szklanki płatków owsianych
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka cynamonu
  • suszona żurawina
  • borówki amerykańskie

Sposób przygotowania:

W pojemniku blendera umieszczamy banana, jajko, serek wiejski, miód i masło orzechowe. Miksujemy do połączenia. Dodajemy płatki owsiane, proszek do pieczenia i cynamon. Mieszamy. Masę przekładamy do wyłożonego papierem do pieczenia naczynia żaroodpornego (ja niestety o tym zapomniałam i ciasto lekko przywarło do naczynia). Na wierzchu układamy borówki i suszoną żurawinę. Owsiankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy przez ok. 20 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja dodałam jeszcze więcej masła orzechowego oraz pozostały serek wiejski. Smacznego 🙂

 

A teraz czas na właściwości płatków owsianych. Wierzcie mi bądź nie, ale ciężko mi jest wyobrazić sobie bez nich poranek. No może wtedy, gdy przejedzą mi się i robię kanapki 🙂
  • ze wszystkich zbóż najbogatsze w białko
  • wyposażone w najlepszy zestaw aminokwasów
  • porcja witaminy B6, która poprawia pamięć i koncentrację oraz szybsze przyswajanie wiedzy
  • witamina B1 i kwas pantotenowy przeciwdziałają narastającemu zmęczeniu oraz rozdrażnieniu, zarówno podczas wysiłku fizycznego, jak i umysłowego
  • owies zawiera też substancje działające antydepresyjnie i likwidujące zły nastrój (wspomniane witaminy z grupy B, a także selen i magnez niezbędne dla mózgu i systemu przewodzenia nerwowego)
  • w zarodku oraz bielmie ziaren owsa jest dużo witaminy E, silnego przeciwutleniacza, chroniącego komórki i spowalniającego procesy starzenia
  • owies to także cenne źródło flawonoidów, pełniących rolę podobną do witamin. Flawonoidów w zbożach jest niewiele, a owies jest wyjątkiem
  • pełne ziarno składa się w 1/3 z błonnika, z czego 1/5 jest rozpuszczalna w wodzie. Ma to bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie, bo błonnik w takich proporcjach najlepiej obniża poziom cholesterolu, ale też zapobiega wielu chorobom
  • Błonnik rozpuszczalny w owsie – beta-glukan – spowalnia procesy przyswajania cukrów, zapobiega więc otyłości i cukrzycy typu 2, wiąże kwasy tłuszczowe oraz substancje toksyczne i zwiększa ich wydalanie, zapobiega namnażaniu się komórek nowotworowych. Udowodniono też, że wzmacnia układ immunologiczny, bo pobudza do większej aktywności fagocyty odpowiedzialne za wchłanianie bakterii, wirusów, które atakują organizm
  • frakcja nierozpuszczalna błonnika zawartego w owsiance m.in. poprawia pracę jelit, wiąże nadmiar kwasu solnego w żołądku, pomaga więc przy nadkwasocie i zgadze, i daje uczucie sytości, pozwalając zmniejszyć kaloryczność posiłków
  • w porównaniu do innych zbóż owies zawiera najwięcej tłuszczu (niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych NNKT), bo aż 7%. Kwasy te zapobiegają powstawaniu zakrzepów oraz odgrywają dużą rolę w profilaktyce i w leczeniu miażdżycy. Działają również jak nutrikosmetyk od wewnątrz – dbają o nawilżenie skóry. Mało tego – łagodzą także podrażnienia, spowodowane alergią
  • według najnowszych badań naukowych kwas oleinowy, który również zawarty jest w produktach owsianych, chroni przed nowotworami
  • owies jako jedyny dostarcza awentramidów, bioaktywnych substancji, które zapobiegają tworzeniu się w naczyniach złogów tłuszczowych, czyli chronią przed miażdżycą, a w konsekwencji przed zawałem serca i udarem mózgu. Awentramidy mają też właściwości antyoksydacyjne – specjalizują się w wyłapywaniu groźnych form reaktywnych tlenu, które uszkadzają komórki naszego organizmu
  • udział płatków owsianych w codziennej diecie zapewnia większą sprawność fizyczną i wytrzymałość
  • w rankingu najzdrowszych pokarmów świata owsianka zajmuje 3 miejsce tuż za owocami palmy acai i czosnkiem
  • średni indeks glikemiczny i duża wartość odżywcza sprawiają, że są pożądanym składnikiem dobrze zbilansowanej diety. Po pierwsze dostarcza mnóstwo składników odżywczych przy stosunkowo niewielkiej ilości kalorii (378 kcal w 100 g suchych płatków owsianych górskich), po drugie likwiduje uczucie głodu, wypełniając szczelnie przewód pokarmowy, co jest zasługą błonnika. Po trzecie spowalnia opróżnienie żołądka, dzięki czemu odczuwa się długo sytość
  • dzieci karmione owsianką są chronione przed astmą (ryzyko chorób układu oddechowego spada o 2/3).
To już wszystko na dziś. Życzę miłych, upalnych dni. Pamiętajcie o prawidłowym nawodnieniu, o którym pisałam tutaj 🙂

 

i po nerwach 🙂