Domowe sposoby na przeziębienie

Uwielbiam polską, złotą jesień! Jednak takich słonecznych dni bywa mało, częściej w naszej strefie spotykane są niestety deszcze, plucha, wiatr i zawierucha (nawet się rymuje!). A za tym wszystkim idą przeziębienia, obniżona odporność i ogólnie złe samopoczucie. Z tego względu postanowiłam Wam dziś przygotować kilka rad, jak przetrwać okres jesienno-zimowy oraz jak skutecznie chronić się przed wszystkimi zarazkami nas otaczającymi 🙂 Ja na całe szczęście przeziębienie mam już za sobą, ale wolę działać prewencyjnie niż potem leczyć.


Ostre i rozgrzewające przyprawy

http://bi.gazeta.pl/im/70/a1/c1/z12689776Q,papryczka-chili.jpg

Już Hipokrates zauważył pozytywny wpływ pieprzu w leczeniu m.in. zakażeń układu oddechowego. Chilli, musztarda, chrzan, czyli jedne z ostrzejszych przypraw, dostając się do jamy ustnej i pokonując drogę do żołądka, podrażniają zakończenia nerwowe, w efekcie czego do mózgu zostaje przesłana informacja, powodująca pobudzenie nerwu błędnego – ośrodka odpowiadającego za kontrolowanie pracy gruczołów wydzielających śluz w drogach oddechowych. Mówiąc najprościej, spożycie ostrych i rozgrzewających przypraw sprawia, że doświadczamy wzmożonej produkcji wydzieliny – i tak oto w naturalny sposób uprzykrzający życie, śluz oskrzelowy zostaje rozrzedzony – a my spokojnie odkrztuszamy to, co nam niepotrzebne!

Regularne (co najmniej trzy razy w tygodniu ) spożywanie ostrych przypraw polecane jest nie tylko przy przeziębieniach, ale i w sprawach poważniejszych, jak np. przy przewlekłym zapaleniu oskrzeli, astmie, czy rozedmie płuc!

Dobrym pomysłem jest dodanie ostrych przypraw do ciepłych posiłków, np. zup, co dodatkowo rozgrzeje wyziębiony organizm. Pamiętajcie jednak, aby nie z nimi nie przesadzać. U osób z problematyczną cerą mogą powodować więcej wyprysków 🙁

Czosnek

http://ocdn.eu/images/pulscms/YTM7MDQsMCw1MSwzZTcsMjMxOzA2LDMyMCwxYzI_/b9016e9cce0d1154e2749acab64087c0.jpg

Powszechnie znany jako jeden z cenniejszych naturalnych antybiotyków. Wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, grzybobójcze. Jego cudowna substancja – alliacyna, (wydzielana podczas uszkodzenia błon komórkowych czosnku, czyli podczas krojenia, lub miażdżenia ząbka) w ludzkim organizmie zostaje przekształcona w substancję ( 5 karboksymetylocysteina) przypominającą tę wykorzystywaną w lekach rozrzedzających śluz oskrzelowy! Wspaniałe właściwości czosnku znane są na całym świecie już od wieków.

Czosnkowy napój wykorzystywany jako skuteczna broń na przeziębienie to mikstura uznana przez niektórych za niezbyt smaczną, ale sprawdzoną – do szklanki ciepłego mleka dodaj dwa zmiażdżone ząbki czosnku i łyżkę miodu.. Efekt gwarantowany – napój ten łagodzi ból gardła, rozrzedza śluz, działa dezynfekująco.

Nie możesz pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z ust po spożyciu czosnku? Sięgnij po liście mięty, lub pietruszkę!

Pamiętajcie, że czosnek znacznie obniża ciśnienie tętnicze, osoby o niskim ciśnieniu powinny spożywać go z umiarem!

Płukanka z szałwii

http://stressfree.pl/wp-content/uploads/2014/02/szalwia_zastosowanie_1-650×433.jpg

Szałwia hamuje namnażanie bakterii, jej składnik – tannina ma właściwości ściągające, dodatkowo szałwia zawiera sole mineralne i witaminy. Ciepła płukanka polecana jest na ból gardła.
Aby ją sporządzić 2 łyżeczki liści szałwii wsyp do szklanki i zalej wrzątkiem, odstaw na 15 minut i przepłucz nią gardło, tak jak to robisz przy płukaniu ust płynem po szczotkowaniu zębów 🙂

Napój imbirowo-miodowy

http://2.static.s-trojmiasto.pl/zdj/c/9/134/620×0/1340475-Odpornosc-mozna-wzmocnic-przede-wszystkim-domowymi-sposobami-Miod-cytryna.jpg

Imbir niszczy wirusa grypy, działa odkażająco i przeciwzapalnie, a miód nawilża i działa antybakteryjnie.
Aby zwalczyć przeziębienie dodaj do szklanki letniej wody 5 mm zmiażdżonego imbiru, łyżkę miodu i cytrynę. Z pewnością poczujesz się lepiej!

Pietruszkowy koktajl

http://dieta-detox.pl/wp-content/uploads/2013/03/natka-pietruszki-01.jpg

W 100g pietruszki znajduje się aż 178mg witaminy C. Dla porównania, cytryna zawiera jedynie 53mg. Ta witamina jest nam niezbędna zwłaszcza w okresie przeziębień. Bierze udział w podnoszeniu odporności organizmu na choroby bakteryjne i wirusowe, ponieważ ma właściwości bakteriobójcze i bakteriostatyczne. Świetnie smakuje w połączeniu z owocami. Ja blenduję banana, gruszkę, jabłko i pęczek pietruszki. Taki koktajl to witaminowa bomba.

Sok z malin

http://www.swiatkwiatow.pl/userfiles//image/maliny_ogrodowe2.jpg

Taki sok działa profilaktycznie wzmacniając nasz układ odpornościowy. Możemy go też spożywać w momencie kiedy przeziębienie nas dopadnie i nie chce opuścić. Sok z malin ma w swoim składzie kwas salicylowy, który jest jak naturalna aspiryna! Działa nie tylko rozgrzewająco, ale też napotnie. Co więcej ułatwia zbicie gorączki i pomaga w walce z bakteriami i wirusami, których w naszym organizmie w trakcje przeziębienia jest od groma!

Syrop z cebuli

https://bioprodukt.files.wordpress.com/2012/02/syrop-z-cebuli-cebula2.jpg
 

Dla niektórych to zmora dzieciństwa, ja z kolei uwielbiałam ten posmak. Nigdy nie mogłam się doczekać, kiedy wreszcie odczeka swoje i będę mogła go pić każdego dnia! Pamiętam, że pomagał na męczący kaszel i katar. Syrop z cebuli nie tylko zawiera wiele cennych witamin o działaniu silnie dezynfekującym i łagodzącym ale też uzupełnia niedobory witaminy C, A, B1, B2, PP. Co więcej jest bogaty w selen, fosfor czy cynk, który buduje odporność przeciwwirusową.

Jak jest z Wami? Preferujecie domowe sposoby na przeziębienie czy raczej sięgacie po sprawdzone leki i suplementy? Ja uzupełniam dodatkowo witaminę C tabletkami, profilaktycznie przez cały rok 🙂 Czekam na Wasze komentarze! Pozdrawiam 🙂

po prostu mieszanka sałat z pomidorem, czubrycą, sproszkowanym czosnkiem oraz oliwą z oliwek

 

 tortille – przepis podawałam na instagramie

 

i dzisiejsze zdrowe taco 🙂 przepis również na instagramie