Witaminy

Witaminy są absolutnie niezbędnymi dla naszego organizmu związkami organicznymi, regulują i odpowiadają za wszystkie procesy życiowe naszego organizmu. Ich niedobór może prowadzić do wielu zaburzeń funkcjonowania naszego organizmu, chorób a nawet śmierci. Witaminy są niejednokrotnie „zapalnikiem” wielu procesów anabolicznych. Osoby obciążone znacznym wysiłkiem fizycznym należą do grupy szczególnie narażonej. Jestem pewna, że Wy właśnie do nich należycie, dlatego dzisiaj dowiecie się co tkwi w poszczególnych witaminach oraz jakie produkty są w nie bogate.
 
 

Witamina A
  • 3 rodzaje: beta-karoten (czyli prowitamina A, w pokarmach pochodzenia roślinnego), retinol (w pokarmach pochodzenia zwierzęcego), karetonoidy A (pochodzą z tłuszczów)
  • niezbędna w procesie widzenia
  • wzmacnia układ odpornościowy
  • zapobiega zakażeniom
  • wygładza i ujędrnia skórę
  • poprawia wygląd włosów i paznokci
  • jest przeciwutleniaczem
  • wpływa na prawidłowe funkcjonowanie błon komórkowych
Znajdziesz ją w: wątrobie wieprzowej, marchwi, maśle, margarynach, papryce, jajach, serach dojrzewających, brokułach, pomidorach, łososiu, makreli wędzonej, mleku, śmietanie, soku z rokitnika, tranie i niektórych liściastych warzywach.
Witamina C
  • inaczej zwana kwasem askorbinowym
  • wspomaga odporność organizmu
  • zapobiega procesom starzenia (jest przeciwutleniaczem)
  • poprawia pracę układu krążenia
  • działa przeciwnowotworowo
  • zwalcza wolne rodniki
Znajdziesz ją w: cytrusach, jabłkach, jagodach, owocach dzikiej róży, kalafiorze, kiszonkach, chrzanie, pomidorach, natce pietruszki, rokitniku, czarnej porzeczce, czerwonej papryce, brukselce, szpinaku.

Witaminy z grupy B
  • odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego (poprawiają nastrój, łagodzą napięcia nerwowe, poprawiają sprawność intelektualną)
  • uczestniczą w procesie przyswajania węglowodanów (zamiana glukozy na energię, która jest dostarczana m.in. do mózgu)
  • B1 – tiamina; wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego, pomaga zwalczać chorobę morską i półpasiec, wpływa na wzrost i rozwój kości. Znajdziesz ją w: drożdżach, zbożach, strączkach, orzechach, ziemniakach, podrobach, mięsie wieprzowym, rybach
  • B2 – ryboflawina/witamina G; odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie odporności, poprawia stan skóry, włosów i paznokci, wzmacnia wzrok, wspomaga leczenie anemii i chorób jamy ustnej, warg i języka; jej niedobór może przyczynić się do raka przełyku. Znajdziesz ją w: ciemnym pieczywie, ciemnozielonych warzywach, strączkach, jajach, mięsie, wątrobie, rybach.
  • B3 – niacyna/witamina PP; bierze udział w syntezie hormonów płciowych (estrogeny, progesteron, androgeny), kortyzolu, tyroksyny i insuliny; tworzy czerwone ciałka krwi, obniża poziom cholesterolu, zapobiega zaburzeniom żołądkowo-jelitowym; może wspomagać leczenie schizofrenii. Znajdziesz ją w: orzechach, ziarnach zbóż, mięsie, rybach wątrobie.
  • B4 – cholina; tworzy i utrzymuje prawidłową strukturę komórek, kontroluje funkcje mięśni, układu oddechowego, czynność serca, wspomaga pamięć (niezbędny element w produkcji lecytyny), bierze udział e regulacji gospodarki lipidowej. Wraz z choliną powinniśmy przyjmować spore ilości wapnia, ponieważ dzięki temu zachowamy odpowiedni stosunek wapnia do fosforu. Substancje ułatwiające wchłanianie witaminy B4 to: inozytol, witamina A i kompleks witamin z grupy B (w tym witamina B12) oraz kwas foliowy. Znajdziesz ją w: żółtku jajka, wątrobie, zielonych roślinach liściastych, strączkach.
  • B5 – kwas pantotenowy; koenzym A, syntetyzuje kwasy tłuszczowe, cholesterol, hormony sterydowe, witaminy A i D, zwiększa wytwarzanie żółci i czerwonych krwinek, łagodzi artretyzm, zapobiega łysieniu i siwieniu, wzmacnia system odpornościowy, osłania organizm przy atybiotykoterapii. Znajdziesz ją w: drożdżach, chlebie pełnoziarnistym, jajach, warzywach (kapusta, marchew, ziemniaki, szpinak), płatkach owsianych, niełuskanych ziarnach pszenicy, mięsie wieprzowym i wołowym, wątrobie.
  • B6 – pirydoksyna; ułatwia wchłanianie białka, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i tryptofanu (pomaga w jego zamianie w witaminę B3), oddziałuje na glikogenezę i glikogenolizę w mięśniach, niezbędna do produkcji hemoglobiny, ma wpływ na ciśnienie krwi i skurcze mięśni, podnosi odporność immunologiczną, uczestniczy w tworzeniu przeciwciał, poprawia wyniki leczenia autyzmu. Znajdziesz ją w: kiełkach pszenicy, bananach, awokado, orzechach, szpinaku, soi, ziemniakach, produktach pełnoziarnistych, drobiu, rybach.
  • B7 – biotyna, witamina H; uczestniczy w syntezie kwasów tłuszczowych, wpływa na prawidłowy wzrost i rozwój organizmu, leczy wypryski i procesy zapalne, zapobiega siwieniu włosów i łysieniu. Znajdziesz ją w: drożdżach, kalafiorze, żółtkach jaj, soi, orzechach, niełuskanym ryżu, mięsie, nerkach, wątrobie
  • B12 – kobalamina; uczestniczy w wytwarzaniu czerwonych krwinek w szpiku (dlatego jest nazywana czerwoną witaminą), metabolizuje białka, tłuszcze i węglowodany, syntetyzuje neuroprzekaźnik serotoniny, bierze udział w utrzymaniu stabilności genów, poprawia apetyt u dzieci. Znajdziesz ją w: rybach, wątrobie i nerkach.
Witamina D
  • wzmacnia zęby i kości
  • poprawia czynność układu krążenia
  • zmniejsza ryzyko nowotworu
  • aby powstawała właściwa ilość witaminy D wystarczy 20-minutowy spacer na słońcu (stąd niedobory jesienią i zimą)
Znajdziesz ją w: rybach morskich (niesmażonych – ta obróbka termiczna niszczy tą witaminę!), jajkach, produktach mlecznych, olejach roślinnych, serach dojrzewających, wątrobie).
 
Witamina E
  • „witamina płodności” i „witamina młodości”
  • rozpuszczalna w tłuszczach
  • jest silnym przeciwutleniaczem
  • przeciwdziała zakrzepom
  • wpływa na prawidłową wydolność mięśni
  • bierze udział w wytwarzaniu nasienia u mężczyzn
  • jest współodpowiedzialna za prawidłowy rozwój płodu
  • wspomaga prawidłowe funkcjonowanie wzroku
Znajdziesz ją w: olejach i oliwie (koniecznie tłoczonych na zimno!), orzechach laskowych, migdałach, żółtkach jaj, kapuście białej, szpinaku, kiełkach.

 

Witamina K
  • witamina przeciwkrwotnicza
  • zmniejsza nadmierne krwawienia miesiączkowe
  • hamuje rozwój nowotworów
  • uwapnia kości (chroni przed osteoporozą)
  • należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach
  • potrzebna do produkcji w wątrobie protrombiny
Znajdziesz ją w: brokułach, jarmużu, szpinaku, sałacie, truskawkach, brzoskwiniach, białku jaja, kalafiorze, kalarepie, kapuście, brukselce, rzepie, rzodkiewce, ciecierzycy, pomidorach, ziemniakach, serze, indyku, wątróbce, natce pietruszki.
Mam nadzieję, że wyniesiecie sporą wiedzę z dzisiejszego wpisu. Być może macie jakieś problemy zdrowotne i właśnie dzięki którejś z tych witamin pozbędziecie się ich raz na zawsze.

 

Jak to u Was jest? Nie stronicie od żadnych z wymienionych wyżej produktów? 

 

 niedzielne śniadanko 🙂
 II śniadanie, czyli sałatka z tuńczykiem
 zajęcia wfu na uczelni, które prowadziłam 🙂 brzuch i pośladki zrobione!
 pieczywo bio żytnie, twaróg, dżem truskawkowy ♥
indyk z pesto, mozzarellą, kukurydzą, ciecierzycą i kuskusem

 

Więcej codziennych zdjęć znajdziecie na moim instagramie: www.instagram.com/kjhealthy
  • Anonimowy

    super post 😉 dzieki!!!!❤

  • Anonimowy

    Wow, tyle informacji w jednym miejscu;d dziekuje;p

  • Cieszę się, że się podoba 🙂
    Buziaki ♥

  • Teraz tylko je wykorzystać w praktyce 😀
    Pozdrawiam ♥