Makaron na zielono z szynką

Przepis inspirowany jest propozycjami Anny Skury (http://whatannawears.com/) oraz Jamiego Olivera. Na zielono (bo wiosna), zdrowo i smacznie. Zapraszam!

Składniki:

– 150 g mrożonego/konserwowego/łuskanego groszku
– 1 łyżka płatków migdałowych
– 1 mały ząbek czosnku
– 1/2 pęczka świeżej bazylii (jeżeli nie macie może też być suszona)
– świeża natka pietruszki
– 15 g parmezanu/mozzarelli/sera feta
– 2 łyżeczki soku z cytryny
– 90 g razowego makaronu spaghetti (ja użyłam szpinakowego tagliatelle)
– 75g szynki z kurczaka/indyka
– 1 duże jajko
– 100 g jogurtu naturalnego

Przygotowanie:
Makaron gotujemy na wolnym ogniu zgodnie z przepisem na opakowaniu.
W między czasie prażymy płatki migdałów na suchej patelni.
W blenderze miksujemy groszek, listki bazylii i pietruszki, dowolny ser i sok z cytryny. Groszek miksujemy tylko chwilę, tak aby zostały gródki.
Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do zrobionego pesto.
Podsmażamy na patelni szynkę.
Gdy makaron będzie gotowy mieszajmy go na patelni z szynką i pesto groszkowym.
W oddzielnej misce ubijamy jajko z jogurtem naturalnym.
NASTĘPNIE UWAGA! Odstawiamy patelnie z gazu i zalewamy masą jajeczną (to ważna rzecz, w przeciwnym razie jajko zamieni się nam w jajecznicę).
Mieszamy całość, podajemy z prażonymi płatkami migdałów.
Smacznego! 🙂
Wartość kaloryczna i makroskładniki:
772 kcal; B51 / T21 / W104