101 zdrowych produktów, które muszą znaleźć się w Twoim domu

Często pytacie mnie, czy aby na pewno konkretne produkty są zdrowe. W każdym przypadku wszystko zależy od składu na etykiecie. Producenci są wobec nas albo fair, czyli proponują zdrowe odżywianie, albo zamieszczają w produktach prawdziwą tablicę Mendelejewa i w ten sposób nas trują. Dlatego dzisiaj chciałabym napisać Wam listę 101 zdrowych pozycji sklepowych, które powinny znaleźć się w Waszych lodówkach lub na półkach. Ale oczywiście: zawsze najważniejszy jest skład (nie cena, rozreklamowanie czy termin przydatności)!

Listę zabierz na kolejne zakupy, a gwarantuję, że coraz rzadziej będziesz sięgać po niezdrowe i tuczące jedzenie.  Ciągła dostępność produktów z tej listy pozwoli Ci przygotować dosłownie nieskończoną ilość pysznych i zdrowych potraw, które dodadzą Ci mnóstwo pozytywnej energii.
UWAGA:  Na liście nie znalazły się świeże warzywa ani owoce. Nie zapominaj o ich regularnym jedzeniu, ponieważ są podstawą każdej zdrowej diety! Śmiało mogę stwierdzić, że wiesz, jakie kupować, przecież w sklepach i na targach jest ich mnóstwo, szczególnie w sezonie letnim!
Do zamrażarki:
 
– Mieszanka warzyw na patelnię
– Mrożony groszek, fasolka szparagowa (żółta lub zielona), bób
– Mrożony szpinak (brykiet)
– Pierś z kurczaka
– Pierś z indyka
– Chudy schab
– Zamrożony koperek
– Zamrożona natka pietruszki
– Zamrożone owoce sezonowe:  truskawki, jagody, borówki, maliny
 
Do szafki:
 
– Soczewica czerwona
– Soczewica zielona
– Fasola biała (sucha)
– Groch (połówki)
– Ciecierzyca
– Kukurydza konserwowa
– Fasola konserwowa (czarna/biała/czerwona)
– Pomidory w puszce (całe lub krojone)/passata pomidorowa/koncentrat pomidorowy
– Mąka razowa (typ 2000), np. żytnia
– Mąka graham (typ 1850)
– Pieczywo z mąki typ 2000 (na drożdżach lub zakwasie, o jak najkrótszym składzie!)
– Mąka kukurydziana
– Makaron pełnoziarnisty (np. żytni, raczej unikamy pszenicy durum)/kukurydziany
– Ryż brązowy naturalny/basmati/jaśminowy
– Kasza gryczana niepalona
– Kasza jęczmienna pęczak/wiejska
– Kasza jaglana
– Kasza kuskus
– Płatki owsiane górskie/jaglane/żytnie/ryżowe/orkiszowe/gryczane
– Otręby owsiane/żytnie/orkiszowe/gryczane
– Zarodki pszenne
– Olej rzepakowy/kokosowy nierafinowany/masło klarowane/masło ghee
– Oliwa z oliwek extra virgin/olej z lnianki
– Ocet balsamiczny
– Orzechy włoskie
– Orzechy nerkowca
– Orzechy laskowe
– Orzechy brazylijskie
– Orzechy macadamia
– Orzechy pecan
– Migdały (całe lub płatki)
– Nasiona słonecznika
– Pestki dyni
– Amarantus
– Wiórki kokosowe/płatki kokosowe (niesiarkowane!)
– Sezam
– Mak
– Nasiona lnu (siemię lniane)
– Nasiona chia (szałwia hiszpańska)
– Suszone daktyle
– Suszone figi
– Suszona żurawina
– Suszone śliwki
– Rodzynki
– Cynamon
– Laski wanilii lub ekstrakt waniliowy
– Bazylia (świeża roślina)
– Mięta (świeża roślina)
– Oregano (świeża roślina)
– Przyprawy sproszkowane (najlepiej jednoskładnikowe, nie mieszanki z dodatkiem soli!)
– Kakao gorzkie naturalne
– Gorzka czekolada (min. 70% kakao)
– Miód naturalny, np. gryczany
– Masło orzechowe 100%
Do lodówki:
 
– dobrej jakości wędlina (gotowane szynki, polędwice wędzone; zwracajcie uwagę na ilość mięsa – musi być min. 80% oraz brak konserwantów!)
– dobrej jakości ryby (świeże, wędzone, puszkowane)
– dobrej jakości sery (dojrzewające, np. gouda, emmentaler, edamski, parmezan; feta, mozzarella – najlepiej o obniżonej zawartości tłuszczu oraz bez konserwantów!)
– mleko (krowie pasteryzowane do 2% lub roślinne – w zależności od Waszych preferencji smakowych, uczuleń lub stanu portfela :D)
– białe sery (twarogi chude/półtłuste, caprese, serki wiejskie)
– jaja (najlepiej od kurek z wolnego wybiegu/ekologiczne, czyli „zerówki” i „jedynki”)
– kefiry, maślanki, jogurty, jogurty greckie (naturalne!)
– masło extra 82% (jeżeli używasz, ale śmiało można je zastąpić rozciśniętym awokado)
– soki jednodniowe (warzywne lub owocowe)
Mam nadzieję, że taka lista będzie pomocna i przy kolejnym wyjściu na zakupy nie natkniecie się już na żadne pozornie zdrowe produkty. Czytanie etykiet jest niezmiernie ważne, kiedy chcecie się zdrowo odżywiać. Tam jest zawarte wszystko, co powinnaś wiedzieć, ponieważ według zaleceń unijnych, musi być na nich zamieszczana informacja dosłownie o każdym składniku czy alergenie.
Może chciałybyście przeczytać wpis na temat czytania etykiet oraz toksycznych konserwantach, barwnikach i przeciwutleniaczach dodawanych do żywności? Dajcie znać w komentarzach!
Do następnego 🙂
Moje zdjęcia będą dzisiaj „na słodko”. Jestem zwolenniczką słodkich śniadań i chyba nie wyobrażam sobie poranka bez omleta czy owsianki ♥
P.S. Zapraszam do dodawania mnie na snapie: kjhealthy 🙂 Postaram się Wam coś pogadać tam na dniach.
pancakes’y z mąki kokosowej autorstwa M. 🙂

 

moja pieczona sernikowa owsianka ♥
 letni podwieczorek 🙂
 płatki ryżowe z morelą i orzechami
 kolejne pancakes’y, tym razem z masłem orzechowym, bananem i słonecznikiem
i już ostatnie naleśniory, obiecuję! z malinami, borówkami, wiórkami kokosowymi i chia

 

Źródło zdjęcia tytułowego: 1

  • Anonimowy

    Kochana! Mam pytanko. Otóż słyszałam, że najbardziej wartościowe są produkty nieodtłuszczone. Chodzi mi o jogurty, mleko, sery. Co o tym sądzisz? 🙂

  • Jeżeli chodzi o produkty odtłuszczone – zawierają w swoim składzie większą ilość węglowodanów, dlatego postrzegane są jako te mniej polecane. Ale wszystko zależy od tego, jaki mamy cel. Jeżeli jesteśmy na redukcji, to faktycznie zapotrzebowanie na tłuszcze jest dosyć niskie, dlatego warto pilnować się tej wartości (oczywiście nie mówię, aby jeść za mało!). Sama używam mleka 2%, twarogów półtłustych/chudych, sera mozzarella zwykłego – czasami zdarza się light, jeżeli akurat np. jest promocja :p; tak samo w przypadku serka wiejskiego. Produkty fermentowane, tj. kefir, maślanka, raczej do 3% tłuszczu. Na normalnym utrzymywaniu wagi, zdrowym odżywianiu nie zawracamy sobie głowy produktami light, jemy typowe produkty. Pozdrawiam 🙂