Mug Cake

Zapraszam na szybki przepis na mug cake. Co to jest? Tłumacząc z języka angielskiego, po prostu ciastko z kubka 🙂 Przygotowanie go zajmie Wam dosłownie kilkanaście minut. A pieczenie? Zaledwie półtorej minuty! Zjedźcie niżej, a dowiecie się, jak zrobić ten smakołyk! Wygląda trochę jak Krzywa Wieża w Pizie 😀

Składniki:
– 2 łyżki płatków owsianych górskich
– 1 jajko (u mnie z dwoma żółtkami)
– 2 łyżki dowolnego mleka (u mnie spożywcze 2%)
– 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej (może być posypana na oko)
– 1/2 dojrzałego banana
– 1 łyżka kakao naturalnego
– 1 łyżeczka masła orzechowego
Sposób przygotowania:
1. Zblenduj na gładką masę płatki owsiane, jajko, mleko, banana, kakao i masło orzechowe.
2. Dodaj sody oczyszczonej, wymieszaj.
3. Przełóż do dowolnego kubka (ja użyłam wyższego, ok. 400 ml).
4. Wstaw do mikrofalówki na największą moc na 1-1,5 min.
5. Wyciągnij, przełóż na talerz odwracając kubek do góry dnem i lekko stukając w dno (jakbyś wyciąga babkę z piasku :p)
6. Udekoruj dowolnymi składnikami (u mnie był to twaróg półtłusty, borówki, migdały i orzechy nerkowca).
7. Zajadaj się! 🙂

Wartość kaloryczna składników (bez dodatków): 380 kcal
Makroskładniki: B18 / T21 / W32
 
Życzę smacznego! Koniecznie dajcie znać jeśli wypróbujecie mój przepis! Ja mug cake zrobiłam sobie na śniadanie, ale śmiało możecie zjeść je także na drugie śniadanie czy podwieczorek. Na pewno przejdzie Wam od razu ochota na słodycze, ponieważ jest baaaardzo kakaowy! Można próbować z różnymi wariantami smakowymi, np. zamiast kakao dodać cynamon; zamiast płatków owsianych – mąkę kokosową 🙂 Bądźcie kreatywne! Do usłyszenia 🙂
P.S. Jeszcze przez jakiś czas przepis krok po kroku znajdziecie na moim snapchacie: kjhealthy 🙂