Lunchboxy na dwa tygodnie – 14 propozycji

Zaczął się wrzesień, a to oznacza również początek roku szkolnego dla uczniów. Z racji tego, że jestem studentką, został mi jeszcze miesiąc wolnego. Jednak już teraz przygotowałam dla Was zbiór pomysłów na drugie śniadania zabierane w lunchboxach, które śmiało możecie zjeść na przerwie. Zapraszam 🙂

Pamiętajcie, że drugie śniadanie jest bardzo istotne! Chociaż czasami „tylko” siedzicie w ławce przez 6-8 godzin, to jest Wam potrzebna energia, która zasili mózg i poprawi jego pracę. Regularnie (co 3-4 godziny) dostarczajcie mu „paliwa”.

Pudełka na żywność obecnie możecie znaleźć w Biedronce, Lidlu czy stałej ofercie Tesco w różnych rozmiarach.

Przepisy na niektóre z posiłków możecie znaleźć na moim blogu. Wystarczy, że klikniecie na nazwę, a zostaniecie przekierowani na odpowiednią stronę.

 

  1. Ciasto fasolowe z serkiem wiejskim, bananem, pestkami dyni oraz sezamem łuskanym

Kawałek takiego ciasta z dodatkami to świetna przekąska dostarczająca wszystkich niezbędnych składników odżywczych!

fasolowe

  1. Kanapka z polędwicą łososiową, kiełkami brokułu i pomidorkami koktajlowymi

To akurat moja wersja kanapki na ten dzień, ale zawsze możecie kombinować ze smakami i przygotowywać ją na wiele innych sposobów!

łososiowa

  1. Kanapka z pastą z ciecierzycy (wykonasz ją tak samo, jak tę z soczewicy), sałatą masłową oraz sałatką: brokuł, świeża bazylia, papryka czerwona, papryka żółta

Jak mówiłam, tak i jest – druga opcja, tym razem bezmięsna. Polecam pasty z roślin strączkowych, są naprawdę pyszne!  A warzywka to po prostu to, co znajdziemy w danym momencie w lodówce.

ciecierz

  1. Kolorowa sałatka – misz masz

Tutaj też wrzucamy to, co akurat mamy pod ręką.

Pierwsza wersja: mix sałat, papryka czerwona, pomidorki koktajlowe, świeża bazylia oraz ocet balsamiczny i awokado.

sałatka1

Druga wersja: rukola, makaron żytni, brzoskwinia z puszki, siemię lniane, kalarepa, dużo przypraw, oliwa z oliwek.

20151120_072132

Trzecia wersja: sałata lodowa, jajko na twardo, fasola biała, seler naciowy, pestki dyni, suszone przyprawy.

20151215_072649

Czwarta wersja: pomidor, mozzarella, bazylia świeża, nasiona słonecznika, pasta z awokado.

IMG_20150828_083347

  1. Gofry z serkiem wiejskim, gruszką i nerkowcami

Mniam, coś na słodko! Jedną porcję takich gofrów możecie zjeść na śniadanko, a drugą zabrać do szkoły. Nie tracicie czasu, bo pieczecie dwie pieczenie na jednym ogniu, voilà!

gofry

  1. Ciasteczka bananowo-owsiane z nasionami słonecznika

Zawsze możecie dodać też inne składniki: orzechy, nasiona chia, suszoną żurawinę etc. Wszystko zależy od Waszych upodobań smakowych oraz tego, co akurat znajdziecie w szafce. Ja postawiłam na dosyć klasyczną wersję. Śmiało możecie dołączyć do takiej przekąski maślankę czy kefir, jako źródło nabiału.

ciasteczka

  1. Pierś z kurczaka w curry z mieszanką warzyw wiosennych i ryżem brązowym / Serek wiejski z domowym muesli

Danie ze zdjęcia zabrałam ze sobą akurat w podróż, ale jest to świetny lunchbox, kiedy zajęcia trwają do godzin późnopopołudniowych. Wtedy zjadasz taki posiłek jako obiad, a w domu zostaje Ci już tylko kolacja. Kurczak z warzywami i ryżem to chyba najszybsze „bardziej skomplikowane” (od jajecznicy :D) danie, jakie można wykonać. Problem tkwi tylko w tym, że będzie zimne, ale jak staniesz się głodna to uwierz – zjesz wszystko. Muszę przyznać, że ja z czasem przyzwyczaiłam się do jedzenia tego typu posiłków niepodgrzanych, prosto z pojemnika.

Obok na zdjęciu stoi serek wiejski z domowym muesli w takim fajnym przegródkowym opakowaniu z Biedronki, które ma wkład chłodzący u dołu oraz dołączoną łyżeczkę plastikową u góry. Polujcie na nie, bo średnio raz na pół roku można je dostać za niewielką cenę (ok. 8 zł).

No i woda, to podstawa 🙂

12715955_957029591034687_170150678993737837_o

  1. Owsianka z truskawkami, płatkami migdałów, pestkami dyni, sezamem, nasionami słonecznika i twarogiem

Kolejna słodka przekąska. Same widzicie, że owsianki można jadać zarówno na pierwszy posiłek, jak i zabierać ich mniejszą wersję ze sobą do szkoły czy na uczelnię.

20150416_102034

  1. Naleśniki (pancakes’y) z kremem czekoladowym, kiwi i truskawkami

Och, przypominam sobie ich smak, były przepyszne! Jadłam je razem z moim chłopakiem na przerwie, gdy jeszcze uczęszczaliśmy do liceum. Taka ze mnie dobra dziewczyna, że wstawałam specjalnie wcześniej, aby przygotować tego typu smakołyki. Bierzcie przykład 😀

20150508_111850

  1. Batoniki muesli z jogurtowym spodem

Wykonałam je tylko raz, kiedy razem z Mateuszem wybraliśmy się na piknik, ale również będzie to świetna alternatywa dla tradycyjnej kanapki jedzonej pomiędzy jedną, a drugą lekcją 🙂

20150616_103606

  1. Sałatka owocowa (jabłko, truskawka, nektarynka, banan, melon, arbuz)

Taka porcja owoców, jaką widzicie na zdjęciu, będzie odpowiednia dla dwóch osób, ale śmiało można dołożyć do tego jogurt lub maślankę i już mamy pełnowartościowy posiłek pełen witamin.

20150616_165305

  1. Owocogurt

Nazywam to owocogurt, ponieważ posiłek ten składa się z owoców i jogurtu, jak sama nazwa wskazuje, ale jest o wiele zdrowszy (i na pewno zawiera tylko naturalnie występujące cukry) od tego oferowanego przez McDonald’s.

Pierwsza wersja: jogurt grecki, borówki, domowe muesli, winogrona, nasiona chia.

20150904_081644

Druga wersja: siemię lniane (zalane wcześniej wodą), jogurt, ananas, wiśnie, wiórki kokosowe.

IMG_20150805_224207

Trzecia wersja: zalane wodą płatki owsiane, jogurt, maliny, nasiona słonecznika, borówki, serek wiejski, pestki dyni.

IMG_20150814_221540

  1. Koktajl szpinakowo-jarmużowo-bananowy z dodatkiem miodu

To dobra opcja, jeżeli jesteś w biegu. Zaopatrz się w dobry bidon lub shaker, który nie będzie przeciekał i szybki, płynny posiłek masz zawsze pod ręką. Po prostu blendujemy wszystkie składniki i gotowe!

IMG_20151008_212909

  1. Siemienianka z nasionami chia, płatkami żytnimi, malinami, twarogiem, orzechem brazylijskim, orzechami laskowymi i miodem

Równie ładna, co pyszna. Koniecznie spróbujcie zrobić siemieniankę, jeżeli jeszcze nie znacie jej smaku. Wszystko tak samo jak ze zwykłą owsianką: 3 łyżki siemienia lnianego gotujemy w połowie szklanki mleka, przekładamy do pojemnika i dodajemy ulubione składniki. 10 minut i gotowe!

siemienianka

 

Zapraszam Was również do zapoznania się z wpisem o tym, jakie jedzenie warto zabrać ze sobą w podróż (wiele z tych przykładów nada się także na drugie śniadanie). Może skusicie się na batony FigBar lub sok wielowarzywny Vega, które recenzowałam? Z kolei pod tym linkiem możecie zobaczyć starszą wersję wpisu, w którym polecałam Wam szkolne przekąski.

A jeśli nie wiecie także co robić sobie na śniadania, czyli pierwszy posiłek w ciągu dnia – tutaj znajdziecie dokładnie 7 propozycji, każda inna na wszystkie dni tygodnia 🙂 A czy tak wygląda Twoje śniadanie?

 

Dajcie znać jak się Wam podoba  moje zestawienie. Buziaki, do napisania!

Zdjęcie tytułowe