Sernik z ciecierzycy – przekąska idealna

Takie proste ciacho mam dzisiaj dla Was! A jakie smaczne 🙂 Zrobiło furrorę na moim instagramie, a więc zapraszam na przepis. Wszystko zblendować i gotowe – idealne dla zapracowanych.

Składniki:

  • 250g ugotowanej ciecierzycy
  • 1 twaróg półtłusty 250g
  • 1 banan
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżka mąki koksowej lub wiórek kokosowych
  • 2 łyżki nasion chia
  • 1 jajo
  • odrobina wody

Polewa:

  • 20g czekolady gorzkiej (min. 70% zawartości kakao)

Sposób przygotowania:

Cieciorkę dzień wcześniej przygotowujemy, czyli moczymy w 3x większej ilości wody. Następnego dnia odlewamy wodę, nalewamy świeżej i gotujemy ok. 40-60 minut.

Dodajemy banana, mąkę kokosową, syrop klonowy, jajo, odrobinę wody i dokładnie blendujemy. Dodajemy chia i delikatnie mieszamy. Przelewamy ciasto do keksówki (silikonowa lub zwykła wyłożona papierem) i ok. pieczemy godzinę w piekarniku nagrzanym do 180*C lub do suchego patyczka.

Upieczone i ostudzone ciasto oblewamy polewą – rozpuszczoną w garnuszku lub kąpieli wodnej gorącą czekoladą.

Wstawiamy do lodówki, aby polewa stężała.

I gotowe, czas smakować 🙂

1

4-crop

Wartość kaloryczna – całość:

1725 kcal / 110 B / 49 T / 216 W / 54 błonnik

Wartość kaloryczna – 1 kawałek (1/7 blaszki):

246 kcal / 16 B / 7 T / 31 W / 8 błonnik

Chyba muszę niedługo znowu zrobić ten serniczek ♥

5

6

8

Inspiracja