„Konferencja dla zdrowia” Lublin, 12.11.2016 – ciekawe naukowe zagadnienia

Kilka dni temu miałam okazję uczestniczyć w „Konferencji dla zdrowia” organizowanej w Lubelskim Parku Naukowo-Technologicznym. Poruszane przez prelegentów tematy były bardzo różnorodne: od homeopatii, przez genetykę i psychologię, aż do dietoterapii nowotworów. Chciałabym przedstawić Wam dzisiaj kilka ciekawych informacji, zagadnień i badań, o których dowiedziałam się z tego spotkania. Zapraszam!

Partnerami konferencji były: Vitagenum, Zmienswojenawyki, Klubpsychodietetyki, Journal of Nutrilife, Leczeniedieta oraz Lubelski Park Naukowo-Technologiczny.

 

„Czy geny determinują nasze zdrowie? Weź geny w swoje ręce” dr inż. Tomasz Czernecki

  • Zaledwie 0,1% sekwencji genów decyduje o zróżnicowaniu fenotypu ludzkiego
  • Banan i człowiek w 50% mają takie same genomy (a więc po części jesteśmy kanibalami :))
  • Choroby i stany uwarunkowane genetycznie to: alkoholizm, cukrzyca, otyłość, nadciśnienie; częste złe samopoczucie, niezadowolenie
  • Układ renina-angiotensyna-aldosteron (RAA) jest kluczowym układem regulującym gospodarkę wodno-elektrolitową w organizmie. Odgrywa także ważną rolę w procesach patogenezy wielu schorzeń, m.in. w powstawaniu nadciśnienia tętniczego. Układ RAA opiera się na zasadzie działania sprzężenia zwrotnego. Zapoczątkowaniem układu są nerki, w których w komórkach okołokłębuszkowych powstaje renina. Renina jest uwalniana rano bezpośrednio do krwioobiegu. Zwiększenie stężenia reniny indukuje wzrost stężenia angiotensyny, która z kolei stymuluje wazokonstrykcję. W rezultacie nieznacznie wzrasta ciśnienie tętnicze. Następnie przez wiele godzin angiotensyna II pobudza korę nadnerczy do wydzielania aldosteronu, który poprzez zatrzymanie sodu utrzymuje właściwą objętość wewnątrznaczyniową. Mechanizm sprzężenia zwrotnego sprawia, że gdy następuje wzrost ciśnienia tętniczego lub jest nadmiar jonów sodu, nerki ograniczają uwalnianie reniny, co ułatwia wydalenie większej puli sodu i tym samym prowadzi do normalizacji ciśnienia tętniczego. Angiotensyna II jest odpowiedzialna za krótkotrwałą, natychmiastową regulację ciśnienia, natomiast mechanizm sodowo-objętościowy zapewnia kontrolę długoterminową
  • U kobiet z predyspozycjami do raka szyjki macicy wskazane jest spożywanie zielonej herbaty,która opóźnia pojawienie się nowotworu średnio o 8 lat
  • Witamina B12 jest słabo przyswajana przez ludzki organizm; występuje głównie w produktach mięsnych, a więc jej niedobory często są widoczne u wegan i wegetarian; kumuluje się w organizmie 8-12 lat jeśli nie jest poprawnie suplementowana z dietą
  • Kwas foliowy – niedobór: depresja, zmęczenie, choroby układu krążenia. Jego biologicznie aktywną formą jest kwas lewomefoliowy (5-MTHF); MTHFR koniecznie sprawdzamy przy niskim metabolizmie folianów

 

„Zespół metaboliczny to wróg do pokonania. Profilaktyka i dietoterapia” dr inż. Tomasz Czernecki

  • Cukrzyca typu III ma podłoże immunologiczne
  • Hiperglikemia – zmniejszony wychwyt glukozy przez mięśnie, zmniejszone wydzielanie dopaminy z mózgu, zwiększone łaknienie, zmniejszona reabsorpcja glukozy przez nerki, zwiększona produkcja glukozy przez wątrobę
  • Sama otyłość nie jest problemem. Jest nim problem zdrowotny czy niezadowalający wygląd
  • Zaburzony metabolizm homocysteiny – przyczyna kilku procent przypadków zachorowań na choroby układu krążenia
  • Warto wykonywać badanie hemoglobiny glikowanej, a nie glukozy na czczo; wynik: max 2-3%
  • Białko C-reaktywne – jedno z białek tzw. ostrej fazy, pojawiające we krwi jako konsekwencja stanu zapalnego. Wytwarzane jest pod wpływem cytokin zapalnych w wątrobie, komórkach tłuszczowych oraz ściankach naczyń tętniczych
  • Właściwa podaż Omega-3 i obniżona ilość Omega-6 – łagodzenie objawów alergii, wyleczenie astmy
  • Dieta DASH – dla osób z insulinoopornością; zwiększona il. kakao i orzechów

 

„Jak żyć by ustrzec się chorób cywilizacyjnych? Porozmawiajmy o tym, czym jest prawdziwa profilaktyka” dr n.med. Jolanta Nalewaj Nowak

  • WHO proponuję chemioterapię prewencyjną (niedorzeczne!)
  • Zwiększona podaż selenu dla osób z nowotworami – 68% osób nie umiera w ciągu 5 lat; najlepiej suplementować ok. godz. 16:00
  • Tłuszcze rozkładają się na ocet i śluz; cukry na alkohole fuzlowe i fermenty; białka na substancje gnilne i kwas moczowy
  • Własności teratogenne – działanie toksyczne na płód
  • Spleśniały produkt należy w całości wyrzucić, ma własności mutagenne
  • Smażenie i pieczenie – wytwarzają się aminy i amidy heterocykliczne, kancerogenny wpływ na jelito cienkie i grube
  • Śledzie w sklepach są myte wodą utlenioną, aby dłużej zachować ich dobry wygląd
  • Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA) – wytwarzają się z tłuszczu przy smażeniu oraz są obecne w warzywach uprawianych przy drogach
  • Akryloamid znajdziemy w : krakersach, chipsach, frytkach, ciastkach
  • Jedną z substancji uzależniających w papierosach jest cukier
  • Przy chemio- i radioterapii staramy się jeść warzywa i owoce, ale nie surowe
  • Fitominy – np. polifenole; chronią komórki sutka i hamują wzrost komórek rakowych; występowanie: ziarna, pestki, nasiona, zielone warzywa
  • Błonnik – zaburza metabolizm estrogenów, zmniejsza ich poziom we krwi obwodowej. Dieta bogata w błonnik zmniejsza ryzyko raka o 54%
  • Czosnek, cebula – substancje: kwercytyna, ajoen – przeciwrakowe, mają zdolność blokowania nitrozoamin; jeżeli organizm nie toleruje tych produktów lub źle się po nich czujemy – należy je ugotować
  • Omega-3 – hamowanie działania prostaglandyn
  • Na dzień dzisiejszy nie jesteśmy w stanie dostarczyć wszystkich witamin z dietą!
  • Koenzym Q10 – najlepsza suplementacja ok. godz. 11:00, wtedy ma działanie podwójne
  • Kiełki (zwłaszcza brokułu) – związek SGS (antyutleniacz); te wyodrębnione z brokułów substancje pomagają w neutralizacji rakotwórczych substancji, zanim jeszcze zdążą one uszkodzić DNA i stworzyć pierwszą zmienioną komórkę raka inicjującą kaskadę procesów prowadzących do rozwoju choroby nowotworowej
  • Pojemniki z tworzyw sztucznych – chlorek winylu, chlorek akrylonitrylu, bisfenol A, który powoduje również otyłość. Bisfelon A został zamieniony na BFS, który nie różni się tak bardzo składem, ale nie oddziałuje na układ hormonalny. Bisfenol A występuje również w paragonach, powoduje zaburzenia hormonalne
  • Dziennie „zjadamy” 1,5 plastikowej butelki!
  • Statystycznie 50% z nas umrze na choroby układu sercowego, 25% na nowotwór
  • Psychika, zdrowie i genetyka kształtują się 20 lat przed narodzeniem się dziecka (ważne jest to, jak żyją rodzice)
  • Metformina – podawany przy utrzymaniu ciąży oraz PCOS
  • Po 46 r.ż. osoby pracujące w nocy są narażone na zachorowanie na Alzheimera; suplementacja selenem i krzemem zmniejsza to prawdopodobieństwo o 50%

 

„Zdrowie i choroba zaczynają się w jelitach. Dieta dla jelit w profilaktyce i leczeniu alergii oraz tzw. zespołu jelita drażliwego” dr n. med. Jolanta Nalewaj Nowak

  • Pomagają: kminek, cynamon, kwasy omega-3 (doszczelniają jelita)
  • Nasza flora bakteryjna ma wpływ na to czy kogoś polubimy bądź czy się z kimś zaprzyjaźnimy oraz na dobór partnerów życiowych
  • Kiszonki – przemiana laktozy do galaktozy (cukru łatwostrawnego); bogate w witaminę B, C, zwiększają przyswajanie żelaza, oczyszczają jelita
  • Mleko UHT to woda z trupami (martwe bakterie); nie ma informacji o ilości Ca na opakowaniu, ponieważ to mleko go nie zawiera
  • Probiotyki – zalecane szczególnie pitne; razem z pebiotykami stanowią synbiotyki
  • Ziarno z fitynianami blokuje wchłanianie soli mineralnych z przewodu pokarmowego i powoduje osteoporozę
  • Ruch jest dobry dla zdrowia naszych jelit, ponieważ przemieszczając się – nie uciskamy ich
  • Śliwki – na noc namoczyć 2-3 suszone śliwki i rano zjeść; ułatwia to wydalanie substancji gnilnych
  • Tyle ile ważymy (kg), tyle około oleju powinniśmy spożywać (g)
  • Lewatywy z kawy to najsilniejsza metoda wspomagająca usuwanie toksyn lipofilnych i mas kałowych z organizmu
  • Dobre oleje: olej z lnianki, z konopi, kokosowy
  • Leczenie biegunki – woda z ryżu: 0,5l wody, 3 łyżki ryżu -> rozgotować, pić wodę wolnymi łykami

„Aby rak szedł wspak. Jak dietą wspomagać leczenie nowotworów?” dr n. med. Jolanta Nalewaj Nowak oraz wykład na temat źródeł pokarmów antynowotworowych studentki dietetyki UP w Lublinie

  • Przyczyny nowotworów: 50% higiena i styl życia, 30% środowisko, 20% inne
  • Magnez absorbujemy też przez skórę – maści, kremy, naturalne dezodoranty
  • Nie jest polecana mammografia, a USG lub badanie samodzielne, gdyż pod naciskiem mammografu powstały już nowotwór może się rozsiać
  • Helicobacter pylori powoduje raka żołądka
  • Wirus HPV (brodawczak) – rak szyjki macicy; przenoszony drogą płciową
  • Witaminy i związki mineralne w profilaktyce raka:

wit. D – rak prostaty

wit. E – jaja, oleje, kakao, orzechy (suplementacja z selenem)

wit. C – przejściowa produkcja nadtlenku wodoru, niszczy zmutowane komórki; owoce camu-camu, acerola

selen – składnik peroksydazy glutationowej, ochrona przed wolnymi rodnikami, stymuluje odpowiedź immunologiczną, działa przeciwzapalnie;  niedobór powoduje zmniejszenie ilości leukocytów

omega – 3: kwas alfa-linolenowy (ALA) – siemię lniane, orzechy włoskie, olej rzepakowy; kwas dokozaheksaenowy (DHA) i eikozapentanowy (EPA) – tłuste ryby

owoce jagodowe – antocyjany, pterostylben, mirytylina, kwas elagowy

czosnek – chiński jest cały biały, polski z fioletowymi plamkami

cebula – allicyna (po posiekaniu), polifenole (kwercytyna)

warzywa kapustne – glukozynolany (po posiekaniu) – wit. E,C, B9, Ca, rutyna, B-karoten; sulforafan (brokuły, brukselka), sok z kiszonej kapusty

kurkuma, pieprz – kurkumina i biopiperyna – zwiększa wchłanianie kurkuminy

czarnuszka i olej z czarnuszki – tymochinon, zabija nowotwory jelita grubego, płuc i mózgu

jagody acai – w skali ORAC – 7 miejsce; duży potencjał antyoksydacyjny, niszczy komórki białaczki w 86%

chlorella – zwiększona zawartość chlorofilu, hamuje rozwój guzów, zapobiega zmianom w DNA; chlorofil oczyszcza układ pokarmowy z metali ciężkich

  • Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach – produkty z ich zawartością można mrozić i poddawać wysokiej temperaturze, ale nie wystawiać na słońce
  • Truskawek nie podajemy dla pacjentów z nowotworem przez 2 lata po chorobie
  • Zapotrzebowanie na witaminę K2 wynosi 100 mikrogramów dla osób przed 40 r.ż. (później wzrasta)
  • Ziarna, ryż, kasza gryczana, strączki – moczymy 12h, aby zwiększyć wchłanianie kwasu fitynowego
  • Usuwanie zanieczyszczeń pestycydowych z produktów spożywczych (np. cytrusy, winogrona) – na zasadzie osmozy; 1l wody, 1 łyżka sody oczyszczonej/magnezu (chodzi o zasadowe pH), odstawić na pół godziny; niestety tracimy trochę pozytywnych składników, ale przynosi to większe korzyści
  • Bardziej szkodzi jad kiełbasiany niż azotany bądź azotyny
  • Żołądek rozciąga się do 7l
  • W sokach za jednym razem dostarczamy dużą ilość witamin, ale są one ubogie w błonnik pokarmowy
  • Do 2 lat od wyleczenia nowotworu nadal trzeba stosować dietę leczniczą i suplementację
  • Marihuana lecznicza – środki doustne i czopki doodbytnicze

 

Najbardziej podobały mi się wykłady dr n. med. Jolanty Nalewaj Nowak. Jest to osoba z ogromnym doświadczeniem i  wiedzą. Poza tym, przyjemnie się jej słuchało oraz podawała wszystkie zagadnienia stosownym dla laika językiem.

Na wykładach dr inż. Tomasza Czerneckiego miałam już okazję być podczas Rajdu Dietetyki organizowanym przez Kcalmar.pro. Tym razem również się nie zawiodłam. Dowiedziałam się wielu ciekawostek naukowych. Dr Czernecki jest przesympatycznym i dowcipnym człowiekiem, co procentuje przy jego publicznych wystąpieniach.

Od lek. med. Joanny Lewandowskiej dowiedzieliśmy się sporo o medycynie wschodniej i szeroko pojętej homeopatii. Zaś mgr Magdalena Jarzębowska, organizator konferencji, poruszyła tematy koalicji ciała i umysłu, zmiany nawyków, psychologii i motywacji do życia.

 

„Niech pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem” – niech te słowa przyświecają Wam przy każdej okazji 🙂

 

Czy dowiedziałyście się z tego wpisu jakichś ciekawych informacji? Dajcie znać w komentarzach 🙂