Recenzja książki „Historia wewnętrzna. Jelita – najbardziej fascynujący organ naszego ciała” + przegląd zdjęć z Instagrama

Od zawsze lubiłam czytać książki. Teraz, kiedy praktycznie całe moje życie kręci się wokół prawidłowego żywienia i treningów, często sięgam po pozycje właśnie z tych dziedzin. Jelita traktuje się często jak „czarną owcę” w naszej anatomii, uważając je za narząd nieciekawy (gdzież im do serca, nerek czy mózgu!), a czasem wręcz wstydliwy (bo kończą się otworem zupełnie nieapetycznym). Ale ten błędny wizerunek kilkumetrowej rury, którą w sobie nosimy zmieni się, kiedy przeczytasz niezwykle ciekawą publikację pt. „Historia wewnętrzna. Jelita – najbardziej fascynujący organ naszego ciała” autorstwa Giulii Enders. Ja nie mogłam się oderwać od jej czytania!

Autorką książki jest młoda (urodzona w 1990 r.) doktorantka w zakładzie mikrobiologii i higieny klinicznej we Frankfurcie nad Menem – Giulia Enders. Jest dwukrotną stypendystką Fundacji Wilhelma i Elsy Heraeus. W przystępnej formie przedstawiła masę faktów i praktycznych zaleceń na temat diety, flory bakteryjnej, antybiotyków czy higieny. Dla mnie – po wykładach i ćwiczeniach z anatomii człowieka, które odbyłam na studiach podczas pierwszego semestru dietetyki – absolutna rewelacja, gdyż wszystko mogłam sobie przypomnieć i powtórzyć. Dla laika też będzie dobrą opcją, bo wszystko jest wyjaśnione od podstaw. Autorka ma olbrzymi talent popularyzatorski oraz potrafi opisać trudne zagadnienia jasno i obrazowo. Sama zajęła się tą tematyką zarówno z powodów osobistych (problemów zdrowotnych), jak i czystej ciekawości. A trzeba przyznać, iż niezbyt często temat jelit poruszany jest przykładowo w telewizji śniadaniowej czy innych mediach tego typu, w przeciwieństwie chociażby do żołądka. A tutaj proszę bardzo! Jelita rządzą naszym organizmem. I to w naprawdę dużym stopniu.

 

Ten międzynarodowy bestseller skład się z trzech głównych rozdziałów:

  1. Jelito w roli głównej
  2. Unerwienie przewodu pokarmowego
  3. Świat mikrobów

a każdy z nich podzielony jest na mniejsze podrozdziały.

 

Czego dowiemy się z tej książki?

 

  • co tak naprawdę jemy
  • skąd bierzemy energię do życia
  • z czego wynika nasza odporność
  • dlaczego zmagamy się z nad- lub niedowagą
  • gdzie swój początek mają alergie
  • co może powodować depresję
  • czy można myśleć brzuchem
  • dlaczego bakterie tuczą
  • o nadwrażliwościach i nietolerancjach pokarmowych
  • czy rzeczywiście nasza flora bakteryjna waży aż 2 kilogramy
  • o związku pomiędzy naszymi jelitami a mózgiem
  • czy to, co czujemy w brzuchu znacząco wpływa na kształt naszego samopoczucia
  • czy o naszym „ja” decyduje nie tylko głowa, ale i brzuch – od niedawna potwierdzają to już nie tylko ludowe mądrości, ale także poważne naukowe wywody
  • w jakim czasie jeden kawałek ciasta przechodzi przez nasz cały układ pokarmowy
  • dlaczego burczy Ci w brzuchu, chociaż nie jesteś głodna
  • zaczniesz patrzeć na swoje wnętrzności w zupełnie inny sposób (naprawdę, będziesz wyobrażać sobie małe ludziki pracujące wytrwale w Twoich jelitach i walczące ze sobą dobre i złe bakterie; ja tak mam :D)
  • że układ pokarmowy jest czymś wspaniałym, a nie tylko oślizgłym tworem niezbędnym do przetrawienia jedzenia
  • zmienisz postrzeganie swojego ciała o 180 stopni
  • że „odgłos beknięcia czy puszczonego bąka brzmi wprawdzie krępująco, ale wewnętrzne ruchy, jakie im towarzyszą, są tak pełne gracji i subtelne, jak popis baletnicy” – to słowa samej autorki 😀
  • o misternym działaniu maszyny, jaką jest układ trawienny oraz jego nadzwyczajnej inżynierii
  • o czynnościach fizjologicznych dnia codziennego, np. wypróżnianiu
  • tego, czego nie zobaczymy w lustrze
  • że jelita „to klucz do duszy i ciała, dający nam nieoczekiwany wgląd w głąb organizmu przez tylne drzwi”
  • o wielu biologicznych rozwiązaniach, które oszałamiają swoją złożonością, i w sumie, wielką niezawodnością
  • że w naszej ślinie znajduje się środek przeciwbólowy o działaniu wielokrotnie silniejszym niż morfina – opiorfina
  • że ślina składa się także z mucyn, które chronią przed nadmiarem złych bakterii. I co ciekawe, to właśnie dzięki nim mamy możliwość „puszczania ustami baniek przypominających te z mydła” 😀
  • o istnieniu punktu P6, czyli punktu akupunkturowego hamującego mdłości i wymioty. „Znajduje się on w odległości dwóch, trzech palców od nadgarstka, dokładnie pomiędzy dwoma wyraźnie widocznymi ścięgnami przedramienia”. Delikatne uciskanie owego miejsca zapobiega mdłościom i wymiotom
  • że w jednym gramie kału jest więcej bakterii niż ludzi na całym świecie
  • że choroba beri-beri, będąca wynikiem niedoboru witaminy B1, oznacza dosłownie „nie mogę, nie mogę”. „Wzięła się stąd, że chorzy ze względu na uszkodzenia nerwów i zanik mięśni nie byli w stanie chodzić”
  • dlaczego u większości z nas, nawet po sytym obiedzie nachodzi ochota na „coś słodkiego”

… i wiele wiele więcej, bo wymienione wyżej punkty to zaledwie początek góry lodowej wiedzy, jaką posiądziecie, gdy sięgniecie po tę publikację. Żaden lekarz nie przekaże Wam tylu wiadomości za jednym zamachem 🙂

 

Książka jest napisana w niezwykle prosty, wręcz zabawny i humorystyczny sposób. Nieraz prawie parskałam śmiechem podczas jej czytania! Jest to też na pewno zasługa świetnego tłumaczenia Urszuli Szymanderskiej. Jeśli nie najlepiej poruszasz się w publikacjach pisanych językiem medycznym, to wydanie powinno okazać się dla Ciebie odpowiednie. Książka kojarzy mi się trochę z serialem animowanym dla dzieci „Było sobie życie”. Kto pamięta tę bajkę? 🙂

 

Dbajmy o nasze jelita (tak jak dbamy chociażby o serce), a na pewno nam się od razu odwdzięczą. To niesamowite, jak wiele od nich zależy! Dotąd niedoceniane, pełnią kluczową rolę w naszych organizmach.

 

Liczę na to, że Giulia Enders napisze jeszcze chociaż jedną taką fantastyczną książkę. Polecam wszystkim! Oby więcej takich publikacji popularyzujących tematykę medyczną.

 

304 strony w miękkiej oprawie można kupić np. w Empiku za 28,49 zł (http://www.empik.com/jelita-historia-wewnetrzna-enders-giulia,p1104057349,ksiazka-p) lub najtaniej – na bonito.pl za 22,69 zł. (http://bonito.pl/k-90407621-historia-wewnetrzna?abpid=11&abpcid=155). Premiera miała miejsce w marcu 2015 roku.

 

Ktoś z Was już czytał? Jak wrażenia? 🙂

Zapraszam jeszcze na moje zdjęcia!

ch3

mój pierwszy własny chlebek, wyszedł idealny ♥ po przepis zapraszam już niedługo na mojego instagrama

deghjhgfd

przekładany omlet z powidłami i orzechami macadamia

img_20161017_114542

kolejny omlecik 🙂

img_20161020_124135

detoksykująca jaglanka i czystek

img_20161021_125501

omlet ♥ jestem omletożercą!

img_20161031_105615

zdrowe gofry na śniadanie 🙂

img_20161105_130835

mug cake, czyli babeczka z mirofali, pyszniutkie!

img_20161107_062646

omlet raz dwa trzy!

img_20161108_091501

to znowu on… ale wydania ciągle inne 🙂

img_20161109_215526

prezenty od Elfa Pharm – żel do kąpieli i balsam do ciała ♥

img_20161110_114634

listopadowy zając, a co 😀

jaglanka

szarlotkowa jaglanka

pazdziernikkk-16

tej pani chyba nie muszę przedstawiać 😀

pieczoneciacho

niebo w gębie, ciacho jednoosobowe, rozpływało się w ustach ♥

tarta

tarta dyniowa, którą mieliście już okazję tutaj zobaczyć 🙂

Praktycznie wszystkie przepisy znajdziecie na moim instagramie: www.instagram.com/kjhealthy (zakładka po prawej stronie bloga)

 

Źródła:

http://lubimyczytac.pl/ksiazka/249120/historia-wewnetrzna-jelita-najbardziej-fascynujacy-organ-naszego-ciala

http://www.empik.com/jelita-historia-wewnetrzna-enders-giulia,p1104057349,ksiazka-p

http://www.biedronka.pl/pl/product,id,6014,name,historia-wewnetrzna-g-enders

http://zdrowyjezyk.blogspot.com/2015/03/recenzja-historia-wewnetrzna.html