Legalne brownie z batata – ciasto na święta i nie tylko

Mówię Wam, to ciasto wprost rozpływa się w ustach! Jeden kawałeczek to za mało, aby się nim nacieszyć 🙂 Legalne, bo wykonasz je z samych zdrowych, naturalnych składników. Myślisz, że przepis będzie wymyślny? Nic podobnego – jest banalnie prosty! Na święta jak znalazł 🙂

Składniki:

  • 300g ugotowanego batata
  • 2 jaja L
  • 30g naturalnego gorzkiego kakao
  • 60g mąki orkiszowej (albo innej, oby nie pszennej!)
  • 20g oleju kokosowego
  • banan (+plasterki do udekorowania)
  • wiórki kokosowe lub inne dodatki na wierzch

Przygotowanie:

  1. Batata myjemy, kroimy na mniejsze części i gotujemy do miękkości. Po ostudzeniu go, zdejmujemy skórkę.
  2. Blendujemy go, stopniowo dodając resztę składników.
  3. Ciasto umieszczamy w foremce/keksówce. Układamy plasterki banana.
  4. Pieczemy w około 180 stopniach przez średnio 30 minut (najlepiej samemu kontrolować, piekarniki są różne).
  5. Wyciągamy i się zajadamy 😀 Ja poczekałam do następnego dnia, ale na ciepło też musi być wyśmienity!

 

Ciasto jest kremowe w środku i dosyć zbite – jak prawdziwe brownie! Nie wyczujecie tu na pewno batata. I jak zauważyłyście, nie dodałam także żadnej substancji słodzącej (jedynie banan), a więc nie jest to przesłodzony deser. Dajcie do spróbowania rodzinie, ciekawe czy się poznają, z czego zrobiona jest ta przekąska 🙂

O właściwościach batatów i ziemniaków pisałam już tutaj 🙂

Wartość odżywcza

  • całość:

1034 kcal / 32,5 B / 39,7 T / 141,8 W

  • jeden kawałek (1/12):

86,2 kcal / 2,7 B / 3,3 T / 11,8 T

 

Życzę smacznego ♥