Tarta owsiana z kremem kokosowo-jaglanym (bez pieczenia)

Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem 🙂 Na coś bardzo, bardzo pysznego! Idealne na podwieczorek do kawy czy herbaty. Nie trzeba nic piec – wystarczy dobry blender i trochę cierpliwości 😀 Przedstawiam wszystkim Panią Tartę…

Tarta owsiana z kremem kokosowo-jaglanym

Spód:

  • 70g płatków owsianych górskich
  • 70g wiórków kokosowych
  • 90g suszonych owoców (u mnie: daktyle bez pestek 70g, suszona żurawina 10g, rodzynki 10g)
  • 30g rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 50g dowolnych orzechów (u mnie: orzechy włoskie 20g, orzechy brazylijskie 20g, nerkowce 10g)
  • kilka łyżek wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji

Krem:

  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 25g miodu (u mnie: lipowy)
  • 40g kaszy jaglanej

Polewa:

  • 2 kostki gorzkiej czekolady
  • odrobina wody

Sposób przygotowania:

  1. Wsyp do miski i zblenduj na proszek płatki owsiane oraz wiórki kokosowe (ja je po prostu wymieszałam i też było okej, aczkolwiek po zmieleniu masa będzie bardziej spoista).
  2. Daktyle zalej wrzątkiem, odstaw na 10 minut, po czym zblenduj i dodaj do miski.
  3. Dodaj teraz: olej kokosowy, zmielone (lub posiekane) orzechy i kilka łyżek wody (u mnie wyszło 6).
  4. Wszystkie dokładnie wymieszaj, aby składniki się ze sobą zlepiły.
  5. Formę wyklej ciastem zostawiając wyższe brzegi.
  6. Włóż na minimum godzinę do lodówki.
  7. W tym czasie zagotuj: mleczko kokosowe (z puszki lub kartonu), miód i kaszę. Gotuj, aż kasza wchłonie cały płyn.
  8. Spód wyjmij z lodówki, wyłóż na niego przestudzony krem i udekoruj rozpuszczoną w garnuszku lub kąpieli wodnej gorzką czekoladą.

Smacznego 🙂

Wartość kaloryczna:

  • całość: 2241 kcal / 32 B / 151 T / 200 W / 24 błonnik
  • jeden kawałek (1/8): 280 kcal / 4 B / 19 T / 25 W / 3 błonnik

 

Do stworzenia tego przepisu zainspirowała mnie @paulina_telazka ♥