Przepis na batony a’la Kinder Country

Słodycze w zdrowej wersji ostatnio zawojowały internet! Postanowiłam również zająć się ich masową produkcją, a na pierwszy ogień wybrałam batonik Kinder Country. Ciekawi przepisu? 🙂

 

Na moim instagramie mogliście widzieć też już przepis na:

Zdrowe Kinder Country

 

Składniki i sposób przygotowania (4 batoniki):

  • pół szklanki jogurtu naturalnego gęstego
  • szklanka ekspandowanych zbóż (u mnie orkisz z firmy Soligrano)
  • 4 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 3 łyżki odżywki białkowej (u mnie ShapeIt)

 

Polewa kakaowa:

  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka kakao naturalnego

 

Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do niewysokiego pudełka wyłożonego folią aluminiową. Wstawiamy do zamrażalnika na minimum godzinę (u mnie na całą noc), po tym czasie kroimy i oblewamy polewą kakaową (rozpuszczamy wszystkie składniki w garnuszku na małym ogniu i mieszamy ze sobą). Wstawiamy jeszcze na chwilę do zamrażalnika, aby dobrze stężało i już możemy się zajadać 🙂 Przechowuj w zamrażalniku, wyciągaj kilka minut przed zjedzeniem. No chyba, że od razu pochłoniesz wszystkie 😀

Jeden batonik zrobiłam też z masłem orzechowym Nutura, których recenzja już niedługo na blogu 🙂

 

Wartość kaloryczna (całość):

762 kcal / 32B / 49T / 50W

Wartość kaloryczna (1 baton=1/4 całości):

190 kcal / 8B / 12T / 12W

 

Kto robi – łapa w górę! 🙂

 

Inspiracja