Zrób samodzielnie probiotyczny jogurt – Zakwaski – Zalety spożywania produktów mlecznych

Cześć! Chciałabym Was dzisiaj zachęcić do przygotowania w domu naturalnego jogurtu probiotycznego. Bardziej świadomi konsumenci wiedzą, co jest obecnie dodawane do sklepowych produktów mlecznych – mleko w proszku, emulgatory, w wersjach smakowych oczywiście również konserwanty, cukier, syrop glukozowo-fruktozowy czy barwniki. Chcesz mieć zaledwie dwuskładnikowy jogurt? Zatem zapraszam do przeczytania wpisu 🙂

Jogurt to najbardziej rozpowszechniony produkt mleczny, ten prawdziwy – naturalny, cechuje się wspaniałym smakiem świeżo ukwaszonego mleka. Zakwaski to startery do przygotowania w warunkach domowych ukwaszonego jogurtu. Podstawowy pakiet zawiera ukwaszające mleko paciorkowce (Streptococcus thermophilus), bakterie kwasu mlekowego trzech gatunków, w tym pałeczkę bułgarską i acidofilną (Lactobacillus delbrueckii ssp. Bulgaricus, Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium lactis). Bakterie te rozwijając się wspólnie (działanie synergistyczne) wywarzają wysokie stężenie kwasu mlekowego, który niekorzystnie wpływa na patogenne bakterie i grzyby. Domowy jogurt warto wprowadzić do diety codziennej zarówno dzieci jak i dorosłych (może być elementem diety dzieci od 1 roku życia).

Jogurt z płatkami kokosowymi, nektarynką i morwą białą

 

Zalety spożywania jogurtu

  • gasi pragnienie i głód
  • przywraca siłę i energię
  • zawiera metabolity kultur bakterii (polisacharydy, witaminy, kwasy tłuszczowe, enzymy)
  • działa osłonowo podczas antybiotykoterapii, jak i po niej
  • stanowi idealne uzupełnienie diety osób aktywnych fizycznie
  • jest lekką, niskokaloryczną przekąską, z której można zrobić ciekawy smakowo deser
  • hamuje rozwój bakterii chorobotwórczych i gnilnych w jelitach
  • sprzyja przywróceniu prawidłowej mikrobioty jelit [1]
  • wzmacnia odporność
  • normalizuje trawienie

 

Przy okazji, warto wspomnieć, że spożywanie produktów mlecznych o niskiej zawartości tłuszczu daje efekt poprawy profilu lipidowego krwi człowieka [2], co zostało również udowodnione na zwierzętach laboratoryjnych [3].

1 fiolka (koszt to ok. 9 zł, np. na cosdlazdrowia.pl) starcza na zrobienie aż 3 litrów jogurtu (w 3 podejściach), a zawiera aż 4 mld bakterii kwasu mlekowego w postaci liofilizatu. Przygotowanie to zaledwie 10 minut, a więc nie jest ani czaso-, ani pracochłonne. Wystarczy trzymać się receptury, a na pewno mleko „przemieni się” w idealnie gęsty i kremowy jogurt. Postępowanie krok po kroku znajdziecie w tej ulotce 🙂

 

Ja stosowałam JOGURT VIVO oraz STREPTOSAN, ale na stronie producenta znaleźć możecie również wiele innych kultur starterowych, chociażby do przygotowania kefiru, twarogu czy śmietany.

 

Szczerze polecam takie produkty 🙂 Jest to świetna alternatywa dla jogurtów sklepowych. Pamiętajcie o prawidłowej podaży – 2 szklanki dziennie – produktów mlecznych w codziennej diecie, co zaleca Instytut Żywności i Żywienia w Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej z 2016 roku [4].

Przy okazji prezentuję pudding chia z jogurtem przygotowanym z Zakwasków, płatkami owsianymi, bananem, orzechami, jagodami goji i gorzką czekoladą 🙂

 

 

Literatura:

1.Marco ML., Heeney D., et al.: Health benefits of fermented foods: microbiota and beyond; Curr Opin Biotechnol. 2017 Apr;44:94-102

2. Fathi Y., Ghodrati N., Zibaeenezhad MJ., et al.: Kefir drink causes a significant yet similar improvement in serum lipid profile, compared with low-fat milk, in a dairy-rich diet in overweight or obese premenopausal women: A randomized controlled trial; J Clin Lipidol. 2017 Jan – Feb;11(1):136-146

3. Santanna AF., Filete PF., Lima EM., et al.: Chronic administration of the soluble, nonbacterial fraction of kefir attenuates lipid deposition in LDLr-/- mice; Nutrition. 2017 Mar;35:100-105

4. http://www.izz.waw.pl/pl/zasady-prawidowego-ywienia