7 top książek w biblioteczce dietetyka

Cześć. Dzisiaj chciałabym przedstawić Wam zbiór kilku książek, które osobiście wykorzystuję do nauki na swoich studiach, ale śmiało może czytać je także amator, w celu przyswojenia podstawowej wiedzy z zakresu żywienia człowieka. Sama przeglądałam zamieszczone w nich informacje zarówno poszukując rzetelnych treści do mojej pracy licencjackiej, jak i po prostu sięgając po nie „do poduchy”. Wielokrotnie pytaliście mnie o moje top literaturowe pozycje dietetyczne,  więc oto i one 🙂

Wszystkie wpisy z serii Z pamiętnika dietetyka, gdzie opisuję po każdym semestrze swoje poczynania na uczelni znajdziecie pod tym linkiem 🙂

We wszystkich przytoczonych przeze mnie książkach znajdziecie mnogość informacji. Zaczynając od omówienia bilansu energetycznego, przez opisz poszczególnych makro- i mikroskładników diety, na wybranych jednostkach chorobowych i ich dietoterapii kończąc. Nie ma większego sensu, abym każdą z tych pozycji recenzowała – zachęcam Was do ich kupna, bądź wypożyczenia z biblioteki, jeśli nie jesteście pewni czy jesteście na odpowiednim poziomie względem przedstawionych w nich treści. Ja sama wszystkie pokazane tu książki również mam z uniwersyteckiej biblioteki i korzystam z nich właśnie w ramach moich studiów. Starałam się chociaż trochę przemycić Wam spisu treści bądź ukazać jak wygląda wnętrze książek.

No to zaczynamy 🙂

 

Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. Tom 1. Jan Gawęcki, Marian Grzymisławski. 2017, Wydawnictwo Naukowe PWN

Żywienie człowieka zdrowego i chorego. Tom 2. Jan Gawęcki, Marian Grzymisławski. 2010, Wydawnictwo Naukowe PWN

 

Dietoterapia. Włodarek Dariusz, Lange Ewa, Kozłowska Lucyna, Głąbska Dominika. 2014, Wydawnictwo PZWL

Podstawy żywienia i dietoterapia. Nancy J. Peckenpaugh; red. wyd. pol. Danuta Gajewska, 2011. Elsevier Urban & Partner

 

Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. Ciborowska Helena, Rudnicka Anna, 2014. Wydawnictwo Lekarskie PZWL

Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. Tom 1. Jan Gawęcki, Lech Hryniewiecki, 2004. Wydawnictwo Naukowe PWN

 

Dietetyka i żywienie kliniczne. Anne Payne, Helen M. Barker; red. wyd. pol. Jan Chojnacki, 2013. Elsevier Urban & Partner

 

Na koniec warto wspomnieć o tym, że w dzisiejszych czasach mało która osoba zagląda do książek, bo… przecież jest internet! W 100% zgodzę się z tym, że jest to wygodniejsze i szybsze źródło wiedzy, jednak nie zawsze wystarczająco wiarygodne. Książki są wielokrotnie recenzowane, a następnie wydawane, aby korzystać z nich mogły tysiące ludzi. W danej chwili w internecie powstają miliony postów – je trzeba przesiać i wybrać tylko te informacje, które faktycznie są prawdziwe. Dlatego jeśli szukasz treści opartych na dowodach naukowych, zaglądaj do wyszukiwarek badań (ja polecam PubMed) bądź do artykułów na stronach internetowych czy blogach, gdzie podana jest bibliografia, z której autor korzystał (ja w swoich wpisach również staram się na koniec podawać Wam literaturę).

Książki przeze mnie wymienione to takie, które obecnie mam na swoim biurku. Na pewno jest jeszcze wiele innych pozycji, równie interesujących oraz przydatnych w nauce i pracy dietetyka. Z chęcią dowiem się jakie są Wasze ulubione – dajcie znać w komentarzach 🙂 Do napisania!